Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Σκαλτσούνια Νάξου

Υλικά
Για την ζύμη:
  • 330 γρ. αλεύρι
  • 2 φλιτζανάκια λάδι
  • χυμό δύο πορτοκαλιών
  • 1 ποτηράκι ρακί
  • 1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού
Για την γέμιση:
  • 1/4 του ποτηριού σουσάμι
  • 1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1/4 του ποτηριού τριμμένη φρυγανιά
  • 1 κουταλιά μέλι
  • 1 κουταλάκι κανέλα
Για επικάλυψη:
  • Αχνη
  • Ανθόνερο
Εκτέλεση
  • Καβουρντίζουμε το σουσάμι (σε ένα τηγάνι) και το κοπανίζουμε στο γουδί.
  • Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μίγμα ομοιόμορφο.
  • Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο με μέτριο πάχος και με ένα φλιτζάνι κόβουμε μικρά στρογγυλά κομμάτια.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την φρυγανιά, το καρύδι, το σουσάμι και την κανέλα.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε δύο κουταλιές νερό και όταν γίνει χλιαρό ρίχνουμε το μέλι.
  • Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα με τα καρύδια.
  • Βάζουμε σε κάθε πιτάκι μία κουταλιά από το μίγμα μας, βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και το κλείνουμε καλά (πιέζοντας με τα δάχτυλά μας).
  • Λαδώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στους 250 C.
Οταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: