Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Μέθοδος παραδοσιακού βιολιού ( τεύχος 1ο ) του Γιώργου Κ. Βασιλάκη.

Μέθοδος παραδοσιακού βιολιού ( τεύχος 1ο )
του Γιώργου Κ. Βασιλάκη.

Ο Γιώργος Βασιλάκης γεννήθηκε στο Κορωνοχώρι της Νάξου. Είναι μουσικός τέταρτης γενιάς και τρίτης γενιάς βιολάτορας. Τα πρώτα του χρόνια μαθήτευσε κοντά στον πατέρα του Κωνσταντίνο Βασιλάκη. Στη χώρα της Νάξου, διδάχτηκε επί 2 χρόνια από τονΓιώργο Μαριολά και λίγο αργότερα στην Αθήνα, από έναν άλλο κορυφαίο δεξιοτέχνη του βιολιού, τον Στάθη Κουκουλάρη.

Με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, επί 12 χρόνια, μέσα από την καθημερινή του ενασχόληση στα δρώμενα των μουσικών σχολείων, διαπίστωσε το μεγάλο κενό στους τρόπους διδασκαλίας των παραδοσιακών οργάνων. Η διαπίστωση αυτή, των οδήγησε στη συγγραφή ενός εγχειριδίου παραδοσιακού τρόπου παιξίματος του βιολιού.
Η μέθοδος αυτή του παραδοσιακού βιολιού, τροφοδοτεί και κατ’ επέκταση ενισχύει τους εκκολαπτόμενους μουσικούς του τόπου, να βιώσουν στοιχεία της παράδοσής μουσικής μας κληρονομιάς. Από τη στιγμή που αρχίζουν να συλλαβίζουν τους πρώτους φθόγγους, οι ήχοι τους γίνονται λαλητάδες της εθνικής μας μουσικής παράδοσης, υφαίνοντας μια ιστορική διαδρομή, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη και εξέλιξή της.

Ένα πραγματικά σημαντικό πολύτιμο εργαλείο, που έρχεται στον πιο κατάλληλο χρόνο, να συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εθνικής μας μουσικής κληρονομιάς. Η «φαρέτρα», που περιέχει μέσα της συστηματοποιημένα τα μουσικά σύνεργα του τόπου μας, με τα οποία η νέα γενιά, θα καλλιεργήσει, έτσι ώστε να μεγαλώσει το χωράφι των πατροπαράδοτων αξιών του τόπου μας.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας Παν/μιου Αθηνών, πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγεινάκη και ο Γιώργος Ναούμ, Πρωτοψάλτης – Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Δ/ντης «Τέττιξ Αριστείδης Μόσχος», Δ/ντης Παθολογικής κλινικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: