Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Τρεις μαθητές του Λυκείου Τραγαίας στον 5ο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών

Την παρθενική της εμφάνιση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Εργαστηριακό Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών, που διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά, έκανε η Νάξος με την τριμελή ομάδα του Γενικού Λυκείου Τραγαίας. Τρεις μαθητές της Β’ Λυκείου, ο Κωνσταντίνος Νικολάκης, ο Ιάκωβος Καλαβρός και ο Γιάννης Καλαβρός κατάφεραν να διακριθούν μεταξύ των τεσσάρων ομάδων στον τοπικό διαγωνισμό που έγινε στη Νάξο (δύο ομάδες από το ΓΕΛ Νάξου και δύο από το ΓΕΛ Τραγαίας) και να εξασφαλίσουν ένα από τα 61 εισιτήρια για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό που έγινε στις 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Με νέα σύνθεση, λόγω ασθένειας του Κωνσταντίνου Νικολάκη και αντικατάστασής του από την Μαρίνα Ψαρρά, οι μαθητές του Λυκείου Τραγαίας έλαβαν μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό και εξετάστηκαν σε πειραματικές εργασίες στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία,
χωρίς όμως να καταφέρουν να μπουν στην πρώτη δεκάδα. Αν και τα τελικά αποτελέσματα δεν τους έφεραν στις πρώτες θέσεις, ωστόσο η συμμετοχή τους ήταν πολύτιμη εμπειρία και ανοίγει το δρόμο και σε άλλα παιδιά της Νάξου, να λάβουν μέρος στους επόμενους μαθητικούς διαγωνισμούς.
«Η συμμετοχή των μαθητών του Λυκείου Τραγαίας είναι μια
σημαντική διάκριση, που δείχνει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες» τόνισε μεταξύ άλλων η διευθύντρια του Λυκείου Τραγαίας Κυριακή Γρατσία. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Νάξου Νίκος Βαθρακοκοίλης,
ο οποίος προετοίμασε τους μαθητές σε συνεργασία με το Γιώργο Ωνάσογλου, τόνισε ότι «η ομάδα της Νάξου πήγε πολύ καλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν η πρώτη της συμμετοχή και μάλιστα με αντίπαλες ομάδες που είχαν εμπειρία στο διαγωνισμό και είχαν ξεκινήσει προετοιμασία πολύ νωρίς. Σημασία έχει η εμπειρία και η προσπάθεια των παιδιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομάδες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό βραβεύθηκαν, σε εκδήλωση που έγινε στο ίδρυμα Ευγενίδου, με την παρουσία του Διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλου.
Το διαγωνισμό διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών – ΠΑΝΕΚΦΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Α΄ και Β΄ τάξης. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση της ένταξης του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών στη λειτουργία πειραματικών διατάξεων και λήψη μετρήσεων, καθώς και η χρήση της επιστημονικής μεθοδολογίας ως μέσο για την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων της καθημερινής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: