Διαδικασία Παρασκευής Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης)
-
Μετά τη συλλόγη της πρώτης ύλης (γάλα) στους ψύκτες και τη μεταφορά του στο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου με βυτία μεταφοράς γάλακτος , η πρώτη ύλη περνάει εμπεριστατομένους ελέγχους από τους χημικούς της ένωσης πριν μπει στις εγκαταστάσεις του Τυροκομείου.
-
Μετά τον έλεγχο το γάλα προωθείται στις δεξαμενές αποθήκευσης και συντήρησης
-
Το επόμενο βήμα είναι ο καθαρισμός του γάλακτος κάνοντας χρήση μηχανημάτων φυγόκεντρου δύναμης και η προώθησή του για παστερίωση.
-
Μετά την παστερίωση η πρώτη ύλη πηγαίνει στον τυροπαρασκευαστή όπου δημιουργείται το τυρόπηγμα
-
Το τυρόπηγμα έπειτα τοποθετείται σε καλούπια για να πάρει σχήμα
-
Μετά γίνεται η πρώτη αλλάγη στην τυροτράπεζα και μεταφέρονται τα καλούπια στο πιεστήριο για την εξαγωγή της υγρασίας από τυρομάζα
-
Το επόμενο βήμα είναι το φορμάρισμα των τυριών και το βάφτισμά τους για 5 ημέρες στην άλμη.
-
Ύστερα από αυτό τα τυριά μεταφέρονται στα ωριμαντήρια όπου και παραμένουν για 72 ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων γίνονται αλλεπάλληλα γυρίσματα.
-
Μετά την ολοκλήρωση της ωρίμανσης τα κεφάλια γραβιέρας προωθούνται στο πλυντήριο όπου πλένονται με φυσικό τρόπο με κάνοντας χρήση πόσιμου νερού.
-
Ακολουθεί στέγνωμα των τυριών για 24 ώρες και προώθηση τους στο συσκευαστήριο και από εκεί στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου