Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Οι μονοδρομήσεις κεντρικών δρόμων της Χώρας Νάξου, κύριο σημείο αντίδρασης στην επιτροπή κυκλοφοριακού

Την απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας να κλείσει η πόλη της Νάξου σε τροχοφόρα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου με εξαίρεση τα επαγγελματικά που συνδέονται με την εξυπηρέτηση των τουριστών, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, Μανόλης Μαργαρίτης. Οι μονοδρομήσεις του περιφερειακού δρόμου της πόλης και του δρόμου από το νέο Ραντεβού μέχρι την οδό Παπαβασιλείου, που θα είναι μόνο κάθοδοι, ήταν το κύριο σημείο αιχμής από αρκετούς επαγγελματικούς φορείς. Άμεσα δημοπρατείται η σήμανση και η κατασκευή κυκλικών κόμβων σε σημεία που σημειώνεται σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Πάντως η μελέτη έγινε με γνώμονα τις καλοκαιρινές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνει έργα που είναι αναγκαία όλον το χρόνο, όπως τα πεζοδρόμια σε σημεία της πόλης που τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι σημαντικά και το χειμώνα.
  Το έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου.
(Δείτε σε μεγέθυνση το χάρτη με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Σημειώνεται, ότι δυο Parkings από όσα καταγράφονται -στο Porto Naxos και έξω από την πόλη- δεν ισχύουν αυτήν τη στιγμή).
Σημαντική αναφορά έγινε στην ανεξελεγκτη στάθμευση, όχι μόνο στις κεντρικές οδούς, αλλά και στα στενά εντός της πόλης με αποτέλεσμα να κλείνουν δρόμοι.
Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην οδό Παπαβασιλείου και η μετατροπή της σε συνεχούς ροής δρόμο ώστε να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα και η κατασκευή ή διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε άλλα σημεία που είναι εμφανής η ανάγκη δημιουργίας τους, ήταν η βασική πρόταση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου.
Αντίδραση υπήρξε ως προς τη μονοδρόμηση και μετατροπή τους σε κάθοδο του Περιφερειακού της Χώρας και του δρόμου από το περίπτερο στο Νοσοκομείο Νάξου μέχρι το νέο Ραντεβού.
 Το κλείσιμο της πόλης το καλοκαίρι όλη την ημέρα σε τροχοφόρα πλην των επαγγελματικών (τουριστικά, ΤΑΧΙ, οχήματα τροφοδοσίας επιχειρήσεων), πουν ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, λέγοντας, ότι πολλοί στο παρελθόν το έλεγαν, ουδείς όμως το έπραξε, σαφώς και θα αλλάξει την εικόνα της Χώρας και θα συμβάλλει στην ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, όμως θα επιτύχει μόνο αν εγκαίρως έχουν υλοποιηθεί όσα απαιτούνται και κυρίως, αν λειτουργήσουν όλα τα προβλεπόμενα πάρκινγκ.
Η πόλη θα κλείσει από τη μια πλευρά στο ύψος περίπου της Αγίας Θεοδοσίας στην οδό Παπαβασιλείου και από την άλλη στο στενό του cine Astra.
Βασική προϋπόθεση της κυκλοφορίας μετά από αυτό το μέτρο είναι η καλή σήμανση, καθώς και η δρομολόγηση των δημοτικών λεωφορείων που θα μετακινούν τους πολίτες περιμετρικά της πόλης.
Οι δημότες που διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης θα μπορούν να περνούν αφού προμηθευτούν με ειδική κάρτα.
Των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν για τη μονοδρόμηση της περιφερειακής οδού και του δρόμου απέναντι από το νοσοκομείο μέχρι το νέο Ραντεβού σε ροή καθόδου, υπεραμύνθηκαν, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λιανός, λέγοντας, ότι δυστυχώς οι εκκλήσεις που γίνονταν κατά το παρελθόν ώστε να μη σταθμεύουν αυτοκίνητα δεν είχαν ανταπόκριση με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Σημαντική, θεωρούμε, την επισήμανση, ότι η αστυνόμευση περιορίζεται σε δυο σημεία της πόλης, όταν σε άλλα, όπως στην περιοχή του νοσοκομείου και του Άλσους της Έλλης για παράδειγμα, δημιουργείται σχεδόν καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι, κυκλοφοριακό χάος. Μάλιστα, κατά την περίοδο που θα είναι κλειστή η πόλη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, η κατάσταση σε αυτά τα σημεία να γίνει ακόμη χειρότερη.
Ορισμένοι, έκαναν λόγο για προαποφασισμένα ζητήματα, αφού ήδη είχε εκπονηθεί σχετική μελέτη.
Πάντως, ο κ. Λιανός, είπε, ότι οι βασικές κατευθύνσεις είχαν συμφωνηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής
 Όσον αφορά την έγκαιρη υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του δημάρχου, ότι θα προχωρήσουν γρήγορα, αν δεν εμποδιστούν από τυχόν ενστάσεις που θα σημάνουν μεγάλη καθυστέρηση.
Πάντως, το θέμα της αναγκαιότητας της έγκαιρης εφαρμογής έθιξε και συμφώνησαν όλοι, ο τουριστικός πράκτορας, κ. Β. Βαλληνδράς, επισημαίνοντας, ότι αν αργήσει η εφαρμογή θα δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ δεν θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για διορθωτικές κινήσεις, αν κάποια μέτρα κατά την εφαρμογή τους αποδειχθεί ότι δεν ήταν σωστά.
Πηγή : Naxos News

Δεν υπάρχουν σχόλια: