Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Νάξος πανδαισία γεύσεων

Η Νάξος είναι το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Τα προϊόντα που παράγει είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η νότια Νάξος, το Λιβάδι με τις εύφορες κοιλάδες της ενδοχώρας και τα γύρω χωριά, παράγουν μεγάλες ποσότητες σε πατάτες, φρούτα και λαχανικά.Η καταπράσινη κοιλάδα των Εγγαρών προσθέτει στην ετήσια συγκομιδή του νησιού μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών από τα απέραντα περιβόλια της, ενώ τα Σμυριδοχώρια της ορεινής Νάξου παράγουν το φημισμένο κρασί του νησιού. Η Νάξος, όμως, είναι διάσημη και για το καλό της λάδι. Καλλιεργούνται περισσότερα από 400.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία τα 200.000 βρίσκονται στο λεκανοπέδιο της Τραγαίας.Και φυσικά δεν είναι μόνο τα γεωργικά προϊόντα, που έχουν κάνει γνωστή τη Νάξο στους καλοφαγάδες, αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα της, που είναι εξίσου αρίστης ποιότητας.

Στα βουνά της ορεινής και ημιορεινής Νάξου εκτρέφονται εκατοντάδες κατσίκια και αρνιά, ενώ στο Λιβάδι εκτρέφονται κυρίως αγελάδες. Από το γάλα τους φτιάχνονται τα περίφημα Ναξιώτικα τυριά, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι, το ξυνότυρο και η ξυνομυζήθρα. Κι επειδή οι Ναξιώτες φημίζονται για το κέφι και την μουσική τους παράδοση, δεν θα μπορούσαν παρά να συνοδεύουν τα γλέντια τους, εκτός από το ντόπιο κρασί τους και με το τοπικό τους λικέρ. Το περίφημο λικέρ Κίτρο, που προέρχεται από την απόσταξη των φύλλων της κιτρίας, που καλλιεργείται μόνο στα εύφορα εδάφη της Νάξου. Στο Χαλκί μπορείτε να επισκεφθείτε το παραδοσιακό αποστακτήριο και να πληροφορηθείτε τα μυστικά παραγωγής του εξαιρετικού τοπικού λικέρ.

Όσον αφορά στις αγορές σας, μην παραλείψετε να αγοράσετε, εκτός όλων των άλλων, και κάποιο χειροποίητο παραδοσιακό υφαντό, καθώς και κεραμικά αντικείμενα, που η κατασκευή τους έχει μακραίωνη παράδοση στο νησί. Όπως κάθε νησί, έτσι και η Νάξος έχει το δικό της τρόπο μαγειρικής. Η Ναξιώτικη κουζίνα φημίζεται για την απλότητα, την ποικιλία μα πάνω από όλα για τις δυνατές γεύσεις της, που είναι αποτέλεσμα της πληθώρας φρέσκων υλικών, μυρωδικών, του εξαιρετικού ελαιόλαδου, των χορταρικών και της άριστης ποιότητας κρεάτων που διαθέτει το νησί. Μερικά από τα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στη Νάξο είναι κόκορας κρασάτος, λεμονάτο με μοσχάρι, χοιρινό ή κουνέλι, κολοκυθοκορφάδες, παραδοσιακή τυρόπιτα, αρνάκι φρικασέ, χταπόδι κρασάτο, αστακομακαρονάδα, μύδια σαγανάκι και καλαμάρι ψητό.
 http://www.touristorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: