Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Διακρίσεις Ναξιώτικων τυριών

Ένα ταξίδι στον γευστικό κόσμο του ελληνικού τυριού είχαν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρέθηκαν τις τρεις προηγούμενες μέρες (Παρασκευή 21, Σάββατο 22 , Κυριακή  23 Οκτωβρίου) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος και Τυριού που οργάνωσαν ο Ελληνικός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών από μέλη γυναικείων συνεταιρισμών, να δουν πώς φτιάχνονται διάφορα τυριά, αλλά και να δοκιμάσουν πάνω από 300 είδη τυριών απ” όλη την Ελλάδα.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν τόσο η ΕΑΣ Νάξου, όσο και η Τυροκομεία Κουφόπουλου, που απέσπασαν χρυσά βραβεία για τη «Γραβιέρα Νάξου» και το «Σκληρό τυρί σε λάδι» αντίστοιχα.
Από την πλευρά της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Νάξου στο Φεστιβάλ το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Δημήτρης Καπούνης και ο Ματθαίος Βαλέρης που όπως μας ενημέρωσαν, για ακόμα μια φορά τα προϊόντα της Νάξου έκλεψαν την παράσταση. Άλλωστε στο διαγωνισμό τυριών η Γραβιέρα Νάξου στέφθηκε πρωταθλήτρια, κατακτώντας το χρυσό βραβείο για την ποιότητα και την νοστιμιά της!
Η ΕΑΣ συμμετείχε με ένα κεντρικό περίπτερο και με στόχο την προβολή του πλούτου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων της Νάξου, από το οποίο πέρασε πλήθος κόσμου που είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Το φετινό φεστιβάλ, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είχε κατεύθυνση τις εξαγωγές. Στη διοργάνωση συμμετείχαν εκπρόσωποι δικτύων διανομής και αγοραστές από εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εισάγουν στις χώρες τους ελληνικής προέλευσης τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και εκπρόσωποι σούπερ μάρκετ από αρκετές χώρες του εξωτερικού.
Την 3η Εκθεση, εκτός από τα συνέδρια – που αφορούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις του χώρου -, πλαισίωσε και ένα πλήθος εκδηλώσεων όπου το κοινό είχε την ευκαιρία:
- Να παρακολουθήσει την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών, εδεσμάτων, τυριών και βοτάνων από γυναικείους συνεταιρισμούς όλης της Ελλάδος
- Να επισκεφθεί τα τυροκομεία και να παρακολουθήσει την παραγωγή φρέσκου τυριού «σε πραγματικό χρόνο».
- Να βρεθεί σε γαστρονομικές παρουσιάσεις που βάση τους έχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και σε διαγωνισμό μέσα από τον οποίο  αναδειχθηκαν τα καλύτερα τυριά.
Επίσης οι μικροί λάτρεις του τυριού παρακολούθησαν πως να φτιάχνουν μόνοι τους φέτα και μυζήθρα στα ειδικά παιδικά εργαστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: