Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Αφιέρωμα της εφημερίδας 'ο Δαμαριώνας' για το 6ο Ναξιώτικο Γλέντι





Το χορευτικό μας

ΕΝΑ ΓΝΗΣΙΟ ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

το χορευτικό στου Ναξιώτη...
Όλα ξεκίνησαν από ένα απλό καθημερινό χτύπημα του τηλεφώνου. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν ένα ανεπανάληπτο  βράδυ που όσοι παρευρέθηκαν θα θυμούνται για πάρα πολύ καιρό ακόμα. Ο λόγος για τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης  που έγινε στο κέντρο “ΦΑΡΟΣ” στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 23 Απριλίου 2012 και ώρα 9:00 μ.μ..
μετά την πρόβα, φαγητό και κοτσάκια...
Μετά από αρκετά τηλέφωνα και ατελείωτες  ώρες συνομιλιών ο υπάλληλος του  κρητικού καραβιού “έκοψε” δώδεκα εισιτήρια από χέρια Ναξιωτών, φοιτητών και όχι μόνο. Σκοπός μας ήταν να παραβρεθούμε στο Ναξιώτικο γλέντι του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης. Ήταν μια απόφαση που δεν μετάνιωσε κανείς.
Ήταν ένα καταπληκτικό βράδυ που τα είχε όλα. Μια υπέροχη Ναξιώτικη βραδιά, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από ένα γνήσιο γλέντι στη Νάξο.
Η βραδιά ξεκίνησε με τη βράβευση των επιτυγχώντων σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.           
των Ναξίων που ζουν στην Κρήτη. Τη βράβευση έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης Καλλιώ Φακίνου. 
Τη σκυτάλη πήρε το χορευτικό του Συλλόγου που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Νάξο ξεσηκώνοντας τον κόσμο που βρισκόταν εκεί.
      Η συνέχεια συναρπαστική. Η τσαμπούνα δια χειρός του Γιάννη Μανιού (Κοντογιάννη) ο οποίος έπαιξε παλιά  παραδοσιακά τραγούδια, λειτούργησε σαν χρονομηχανή που μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο. Στη συνέχεια  η σκυτάλη άλλαξε για τελευταία φορά χέρια, καταλήγοντας στον Μπιλάκο (Βασίλη Κουτελίερη) που μας ξεσήκωσε με τα τραγούδια του και ήταν αυτός που έκανε  τον κόσμο να σηκωθεί από τα τραπέζια και σαν χείμαρρος να πλημμυρίσει την πίστα. Βέβαια  σημαντικό μερίδιο ευθύνης όλου αυτού του ωραίου “χαμού” φέρουν και τα αδέλφια Στέλιος και Βασίλης Κλουβάτος που με το βιολί και το λαούτο τους μας απογείωσαν.
πρόβα χορευτικού
   Όσο περνούσε η ώρα το κέφι φούντωνε και κατά συνέπεια ο χορός δεν σταματούσε ούτε λεπτό. Το μοναδικό που μπορούσε να μας σταματήσει ήταν η ανατολή του ήλιου, όπως κι έγινε. Έτσι σε  όλο αυτό το καταπληκτικό γλέντι ήρθαν να βάλουν τίτλους τέλους οι πρώτες ακτίνες του ήλιου.
το χορευτικό μας εν δράση...
     Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου ήταν νεολαία που έδινε τη ζωντάνια της σε όλο το σκηνικό. Δείχνοντας έτσι ότι η νέα γενιά αναγνωρίζει τις ρίζες της, εξακολουθεί  να είναι πιστή στην παράδοση καθώς και στα ήθη και έθιμα του τόπου της.
χορέψετε, χορέψετε παπούτσια μη λυπάστε...
     Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων όσων ταξίδεψαν στην όμορφη Κρήτη για το ωραίο αυτό γεγονός  πρώτα τα μέλη του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης για τη ζεστή φιλοξενία τους, καθώς και για την τιμή που μας έκανε ο Σύλλογος να μας προσκαλέσει να συμμετάσχουμε στο χορευτικό του.  Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μαγαζί “ΝΑΞΙΩΤΗΣ” του συντοπίτη μας Γιώργου Δημητροκάλη για τα απίθανα φαγητά του καθώς και για την ιδιαίτερη φροντίδα του.
Δέτσης Φ. Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: