Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ιστορική αναδρομή -πεπραγμένα του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης

  Το 1993 με πρωτοβουλία του Γιώργου Δημητροκάλη μαζευτήκαμε όλοι οι Νάξιοι του Ηρακλείου στην ταβέρνα «Σαν Ρέμο» στη Θέρισο στο Ηράκλειο για να δημιουργήσουμε το Σύλλογο Ναξίων Κρήτης. Η προσπάθεια αυτή μάς έκανε να γνωριστούμε μεταξύ μας, αλλά σύλλογο δεν φτιάξαμε.
  Στις 20/10/2006 στο Ρέθυμνο, με πρωτοβουλία της Ελένης Χουζούρη, έγινε η Ίδρυση του Συλλόγου μας και μετά από ψηφοφορία εκλέχθηκε το πρώτο Δ.Σ. που εξέλεξε πρόεδρο το Στέλιο Βασαλάκη.
  Ένα χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2007, έγινε η Γενική Συνέλευση που εξέλεξε και πάλι πρόεδρο το Στέλιο Βασαλάκη .
  Το Νοέμβριο του 2009 έγινε η Γενική Συνέλευση που εξέλεξε πρόεδρο το Βασίλη Γρατσία, ο οποίος -μετά από παραίτησή του για προσωπικούς λόγους- έδωσε τη θέση του στη σημερινή πρόεδρο, Φακίνου Καλλιόπη.
  Στα 5 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκαν 5 ετήσιοι χοροί. Το 2007 με το συγκρότημα του Μανόλη Μπαρμπεράκη στο Ηράκλειο, το 2008 με το συγκρότημα «Θεομηνία» του Γιάννη Βιτζηλαίου επίσης στο Ηράκλειο, το 2009 με το συγκρότημα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου στο Ρέθυμνο, το 2010 με το συγκρότημα της Λέτας Κορρέ στο Ηράκλειο και το 2011 με το συγκρότημα της Μαρίας Σκουλά και του Νίκου Ευβοιώτη στο Ηράκλειο.
Το 2009 κόψαμε την πίτα μας στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά σε τρεις διαφορετικές εκδηλώσεις. Το 2010 κόψαμε πίτα όλοι μαζί στον ετήσιο χορό, το 2011 κόψαμε πίτα μόνο στο Ηράκλειο, ενώ για φέτος σχεδιάζουμε να κόψουμε πίτα και στο Ηράκλειο και στα Χανιά.
Κάθε χρόνο στον ετήσιο χορό βραβεύονται οι επιτυχόντες φοιτητές, παιδιά των μελών του συλλόγου μας.
  Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε εκδρομή σε: Ρέθυμνο, Κρουταλιώτικο Φαράγγι, Μονή Πρέβελη, Πλακιάς, Δαμνόνι, Φαράγγι Κοτσυφού, ενώ τον Ιούνιο του 2011 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο νησί της Σπιναλόγκας με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή Ναξίων φοιτητών που σπουδάζουν στην Κρήτη.
Σκοπός του συλλόγου είναι να φέρει τους Ναξιώτες, μόνιμους και μη, κατοίκους της Κρήτης, πιο κοντά, να τους ενημερώνει για τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα των Ναξιωτών και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους τους Ναξιώτες που έρχονται στην Κρήτη
   Είναι γνωστό σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης ότι οι κοινωνικές εκδηλώ-σεις που οργάνωνε ο Σύλλογός μας, με στόχο την ψυχαγωγία μας, ήταν αρκετές στα πέντε χρόνια λειτουργίας του και αρκετά επιτυχημένες.
  Η μέχρι τώρα μορφή ενημέρωσης όλων μας για τα «δρώμενα» του Συλλόγου γινόταν, ως γνωστόν, είτε μέσω ταχυδρομικών επιστολών προς τα μέλη μας, με εσώκλειστες ανακοινώσεις του Δ.Σ. είτε μέσω τηλεφωνικής και πρόσφατα (για τους χρήστες Η/Υ) ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών και των φίλων.
   Το σύστημα αυτό ενημέρωσης ήταν και εξακολουθεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό. Ωστόσο, για να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους μας να καταθέτουν τις απόψεις τους και να υποδεικνύουν στην εκάστοτε διοίκηση τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας του Συλλόγου, καθώς και για να γράψουν άρθρα ή ό,τι άλλο έχει σχέση με το νησί μας, το Δ.Σ αποφάσισε την έκδοση ενός εντύπου υπό μορφή εφημερίδας, το οποίο θα διανέμεται δωρεάν στα μέλη του Συλλόγου μας. Επίσης η ιστοσελίδα του συλλόγου ‘naxioikritis.blogspot.com’, η σελίδα μας στο facebook  ‘Σύλλογος Ναξίων Κρήτης’ μέσω του email του συλλόγου ‘naxioikritis@gmail.com’, είναι ανοιχτά στα μέλη για τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τους αλλά και σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε ενημέρωση μπορούμε να τους παράσχουμε .
 Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι η ενημέρωσή μας θα είναι αρτιότερη είτε για τα δρώμενα του συλλόγου είτε για τα νέα του νησιού μας, αλλά θα υπάρχει και χώρος για γνώμες και απόψεις που θα λειτουργήσουν ως εργαλεία συσπείρωσης.
   Οι προθέσεις αυτές του Δ.Σ. όσο καλές κι αν ακούγονται είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τη μεριά των μελών και φίλων του Συλλόγου, τόσο στο επίπεδο της ενεργού συμμετοχής σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται, όσο και στην κατάθεση απόψεων, σκέψεων και οποιουδήποτε άλλου θέματος έχει σχέση με την Νάξο.

 Η πρόεδρος
Φακίνου Καλλιόπη
 Η γραμματέας
Κλάδου-Ρουσάκη Μαρία
 Ο διαχειριστής του blog
Στέλιος Ορφανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: