Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Βράβευση και δράσεις στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου

Άρθρο του Νικόδημου Λιανού στο NAXOSpress...

Το νέο πλήρως αναβαθμισμένο σε σύγχρονα πρότυπο Γεωλογικό Μουσείο στην Απείρανθο της Νάξου έχει ανοίξεις τις πύλες του. Είναι το μοναδικό στις Κυκλάδες όπως αναφέρουν οι ειδικοί και οι πρώτοι που έγιναν κοινωνοί αυτού του μικρού θαύματος δεν ήταν άλλοι από τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε διάστημα μικρότερο των δέκα ημερών δεκατέσσερα σχολεία και περισσότεροι από 600 μαθητές άκουσαν τον κο Σκαρπέλη (καθηγητή Γεωλογίας) να τους μιλάει για τον θαυμαστό κόσμο της Γεωλογίας και είχαν τη δυνατότητα μέσα από εργαστήρια να ταξιδέψουν στο παρελθόν… Και ο Δήμος είχε την ευκαιρία να τιμήσει τον διακεκριμένο καθηγητή…

Για όλα αυτά είχαμε δελτίο Τύπου από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με θέμα «Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις στο Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου» όπου αναφέρει:
«Τον Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Σκαρπέλη τίμησε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την αναδιοργάνωση του Γεωλογικού Μουσείου Απειράνθου. Ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Σκαρπέλη για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά του στην οργάνωση του Μουσείου, καθώς και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές της Νάξου. Η τελετή της βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης στο Γεωλογικό Μουσείο, παρουσία των Βουλευτών Κυκλάδων Νίκου Μανιού, Νίκου Συρμαλένιου και Αντώνη Συρίγου. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος της Απειράνθου Γιώργος Μπάκαλος, καθώς και το μέλος του Νο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Κώστας Ζαζάνης και ο τ. Πρόεδρος Γιάννης Τσολάκης, κατά τη θητεία του οποίου ξεκίνησε η συνεργασία με τον κ. Σκαρπέλη.



Κατά τη δεκαήμερη παραμονή του κ. Σκαρπέλη στη Νάξο, υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Γεωλογικό Μουσείο της Απειράνθου, με τη συμμετοχή έξι σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οκτώ Δημοτικών Σχολείων. Περισσότεροι από 680 μαθητές επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο αναβαθμισμένο Γεωλογικό Μουσείο. 
Οι μαθητές παρακολούθησαν αρχικά την ενημερωτική διάλεξη του καθηγητή για τη Γη της Νάξου, τα ορυκτά και τη σημασία τους. Ο κ. Σκαρπέλης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία του νησιού για την κατανόηση της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου, στις ορυκτές ύλες της και τη σημασία τους για την ανάπτυξη του πολιτισμού και της οικονομίας της περιοχής επί χιλιετίες. Ακολούθησε εργαστήριο για τα ορυκτά, τις ιδιότητές τους και τον τρόπο που τα ξεχωρίζουμε. Οι μαθητές παρατήρησαν δείγματα ορυκτών από τις συλλογές του Μουσείου, πειραματίσθηκαν για να προσδιορίσουν βασικές ιδιότητές τους και ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των ορυκτών στην καθημερινή ζωή.
Τέλος, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στις δυο αίθουσες του μουσείου. Στην «Αίθουσα Νάξου» ενημερώθηκαν για τη σμύριδα, την ιστορία εξόρυξής της και τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν, για το μάρμαρο της Νάξου και τη χρήση του διαχρονικά και είδαν ευρήματα Παλαιολιθικών εργαλείων από πυριτιόλιθο, τα οποία εντοπίσθηκαν στη Στελίδα. Στην Αίθουσα «Το Αιγαίο και ο κόσμος» παρατήρησαν χάρτες που αποτυπώνουν τη μορφολογία και τη δομή του Αιγαίου Πελάγους, εντυπωσιακά δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων, μεταλλεύματα κυρίως από ιστορικά μεταλλεία της Αττικής και των Κυκλάδων, ορυκτά και πετρώματα από 20 χώρες του κόσμου, ημιπολύτιμους λίθους, πολλά απολιθώματα μεταξύ των οποίων την γνάθο νάνου ελέφαντα, που έζησε στο νησί πριν από αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια κ.α.. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ενδιαφέρον των μαθητών ήταν ιδιαίτερα ζωηρό τόσο για τα εκθέματα του μουσείου, αλλά και για το μικρό «εργαστήρι» που στήθηκε, προκειμένου να γνωρίσουν τις ιδιότητες των ορυκτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: