Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά



φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου

    Το μηδικό μήλο, όπως αποκαλούσαν στην αρχαιότητα το κίτρο, ταξίδεψε το 300 π.Χ, από την Περσία στην Ευρώπη.

    Σύμβολο γονιμότητας και εφορίας, βρήκε τη θέση του στη φιλόξενη γη της Νάξου.

    Από το 17ο αιώνα ανθούσε στο νησί η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου, του οποίου ο καρπός εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλον τον κόσμο.

    Τα φύλλα της κιτριάς, πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια, (βάση της Γαλλικής αρωματοποιίας), χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, το «κιτρόρακο».

    Το 1896, στο Χαλκί της Νάξου, ο Μάρκος Βαλληνδράς, ιδρυτής της ομώνυμης Ποτοποιίας, έφτιαξε για πρώτη φορά ένα μοναδικό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς, το οποίο ονόμασε «Κίτρον Νάξου».

    Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, έγινε το λικέρ των Ναξίων και γρήγορα κατέκτησε τις Κυκλάδες. Με διαβατήριο τα μοναδικά αρώματα εσπεριδοειδών, τη φινετσάτη γεύση του, ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του τότε Ελληνισμού.

Αμερική, Μ. Ασία, Ρωσία, Αίγυπτος, κάποιοι από τους προορισμούς του. Κέρδισε πλήθος διακρίσεων για την ποιότητα του, σε Bordeaux, Marseille, Liege, Αθήνα, Σύρο, Θεσσαλονίκη.

    Η συνταγή φυλάχτηκε, πέρασε από γενιά σε γενιά και έφτασε στο σήμερα.

Η τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά εξακολουθεί να παράγει στον ίδιο χάλκινο άμβυκα, για περισσότερο από έναν αιώνα το ηδύποτο που κατέχει τη μια από τις τρεις θέσεις στα λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) στην Ελλάδα.

    Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, το ηδύποτο με τα ισχυρά και αποκλειστικά αρώματα εσπεριδοειδών που προσδίδονται από τα αρωματικά αιθέρια έλαια των φύλλων της κιτριάς, συναντάται σε τρείς τύπους βάσει της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη:

    Το κίτρινο διπλής απόσταξης στους 36% αλκοολικούς βαθμούς και με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, το λευκό στους 33% βαθμούς και το πράσινο στους 30% βαθμούς με αισθητή γλυκύτητα.

                         Πίνεται δροσερό, σε ποτήρι αποστάγματος, είναι χωνευτικό, ευχάριστο στη γεύση και αφήνει έντονη επίγευση. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή cocktails.

                        Το παραδοσιακό αποστακτήριο Βαλληνδρά στο οποίο παράγεται μέχρι σήμερα το μοναδικό απόσταγμα, λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος, όπου προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο και τα μυστικά της απόσταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: