Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κυκλαδίτες ταχυδρόμοι (Μανώλης Γ. Σέργης)

Αγαπητοί αναγνώστες, σας κοινοποιώ ανοιχτή επιστολή του Επίκουρου Καθηγητή Λαογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αξώτη Μανώλη Γ. Σέργη.
Στην επιστολή διατυπώνεται το αίτημα για την παροχή εκ μέρους σας κάθε πληροφορίας (βιβλιογραφικής ή πρωτοκόλλου) για τους: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.
…………………………………………………………………………………………………..
Αγαπητές/-οί συμπατριώτες,
Είμαι ο Μανόλης Γ. Σέργης, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας στο Δ. Π. Θράκης. Επικοινωνώ μαζί σας «εκτάκτως», με έναν και μοναδικό σκοπό: τη βοήθειά σας.
Αυτές τις ημέρες ξεκινώ την επιστημονική θεώρηση του θέματος ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΙ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ (αρχές 20ού αι. – 1970). Παρακαλώ λοιπόν, όποιος από τους επισκέπτες των sites γνωρίζει κάτι σχετικό και επιθυμεί να συνδράμει το έργο μου να επικοινωνήσει μαζί μου στα τηλέφωνα 210–5022648 και 694-76000-93 ή στο msergis@otenet.gr ή να αποστείλει επιστολή στη δ/νση: Αγ. Κωνσταντίνου 9, 13231, Πετρούπολη.
Πώς εννοώ τη βοήθεια. Π.χ. :
- μια πληροφορία για την ύπαρξη κάποιου γνωστού σας «παλιού» ταχυδρόμου, εν ζωή, με τον οποίο μπορώ να επικοινωνήσω και να αντλήσω απ’ ευθείας  πληροφορίες
- μια φωτογραφία σχετική, την οποία μπορείτε να μου αποστείλετε σκαναρισμένη, με τα σχετικά στοιχεία της ή την πληροφορία πού θα βρω ανάλογες (στα ναξιακά blogs)
- μια βιβλιογραφική παραπομπή, εκτός αυτής του αείμνηστου Μανόλη Ψαρρά που γνωρίζω
- (οι παλαιότεροι) μπορούν να μου γράψουν κάποιες προσωπικές πληροφορίες τους, κάτι που θυμούνται ξεχωριστό από τη δράση αυτών των ανθρώπων: τα αντικείμενα που μετέφεραν, τον τρόπο πληρωμής τους, τους μεταξύ τους τυχόν ανταγωνισμούς ή συνεργασίες, μια ιστορία (κωμική-τραγική) με κάποιον ταχυδρόμο, η κοινωνική τους θέση στο χωριό, η κοινωνική τους αποδοχή (η σημασία του επαγγέλματός τους), οι αρετές που έπρεπε να τους διακρίνουν, μια περίπτωση ανήθικης συμπεριφοράς κάποιου ταχυδρόμου, η υποδοχή τους στο χωριό όταν επέστρεφαν ή η τελετή της «ανόδου» τους προς Αθήνα και άλλα εξωελλαδικά μέρη, τα εμπορικά στέκια τους στην Αθήνα, τα κοινωνικά στέκια τους, κ.λπ.
- ονόματα ταχυδρόμων από κάθε χωριό.
Σας ευχαριστώ
Με τιμή
Μ. Γ. Σέργης

Δεν υπάρχουν σχόλια: