Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η Ναξιώτικη Κουζίνα στο Ευρωκοινοβούλιο

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες η  πετυχημένη η αποστολή των Ελλήνων αρχισέφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής Γαστρονομίας. Ο γνωστός Ναξιώτης αρχισέφ Δημήτρης Παπαδόπουλος ήταν εκεί. Η πρόσκληση δεν ήρθε από κάποιον έλληνα Ευρωβουλευτή αλλά από τον ελληνικής καταγωγής Γερμανού Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη και με την συμπαράσταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη οι σεφ που ανήκουν στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (οι 30 εξ αυτών, ανάμεσά τους και ο Νάξιος Δημήτρης Παπαδόπουλος, αλλά και οι Γαβαλάς από την Ηρακλειά, Χάλαρης από την Τήνο) έδωσαν τα…
ρέστα τους παρουσιάζοντας στους ξένους ευρωβουλευτές και υπαλλήλους εδέσματα μοναδικά απ όλη την Ελλάδα. Από την Μακεδονία και την Θράκη, τα Επτάνησα και την Πελοπόννησο, έως την Κρήτη και τις Κυκλάδες, οι συνταγές που τοποθετήθηκαν στους μπουφέδες έκαναν τους ευρωβουλευτές αλλά και τους υπαλλήλους του κοινοβουλίου να γλύφουν κυριολεκτικά τα δάκτυλά τους από ικανοποίηση.


 Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι Έλληνες σεφ είχαν προετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν στον χώρο περίπου εκατό άτομα, τελικά πέρασαν από τον ελληνικό μπουφέ πάνω από τετρακόσιοι καλεσμένοι. Δεκάδες μπουκάλια από κρασιά απ όλη την Ελλάδα, τσίπουρα από τον Βόλο και τσικουδιά από την Κρήτη και Ούζο Μυτιλήνης καταναλώθηκαν μέσα σε μια ώρα. Αρκετοί μάλιστα από τους παρευρισκόμενους έφτασαν να ζητάνε τις συνταγές από τους έλληνες σεφ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους παρουσιάζοντας την «άλλη» Ελλάδα. Η πρωτότυπη εκδήλωση έκλεισε όταν εξαφανίστηκε και το τελευταίο κανταΐφι και ο τελευταίος μπακλαβάς από τους μπουφέδες

Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν…..
Ποια ήταν τα πιάτα που είχαν  άρωμα Κυκλάδων και δη Νάξου; Ο  Δημήτρης Παπαδόπουλος αναφέρει: γραβιέρα με μαρμελάδα σύκου και κεράσι, λουκούμι Σύρου, χορτόπιτα με αρσενικό τυρί, αμυγδαλωτό Νάξου, Μαντολάτο Τήνου, κολοκυθοκεφτέδες με γραβιέρα, κολοκυθοανθοί αυγολέμονο, φέτα τηγανιτή με φύλλο, φλογέρα με τυριά, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο (έχοντας μαζί μας και την αποστολή του Μεσολογγίου), χταπόδι στιφάδο, παστέλι Κυκλαδίτικο, κουραμπιέδες, Υποβρύχιο Ικαρίας, ταχίνι με πορτοκάλι και βέβαια γιαούρτι με βύσσινο και γαρνιτούρα γλυκό κυδώνι. Υπήρχαν πολλά κρασιά από την Βόρεια κυρίως Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο αλλά όχι από την Σαντορίνη ή την Πάρο ενδεχομένως γιατί δεν θα υπήρχε η κατάλληλη ενημέρωση. Αυτό πάντως που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι όλα τα προϊόντα που βρέθηκαν στους μπουφέδες είχαν τυποποίηση. Επίσης, στο μπουφέ υπήρχε το Κίτρο Νάξου, η ψημένη ρακί και το ρακόμελο αλλά και το Αμόργιον (ψημένη ρακί Αμοργού).  Κάθε περιοχή είχε τα δικά της προϊόντα πρέπει να σου πω ότι μου έκανε τεράστια εντύπωση η μαρμελάδα ελιά από το Βόλο καθότι ήταν η πρώτη φορά που τη δοκίμασα και έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Επίσης στο μπουφέ υπήρχε το ρυζόγαλο και ο νηστίσιμος χαλβάς. Και οι πέντε μπουφέδες πρέπει να δέχτηκαν περισσότερα από 450 άτομα και παρά το γεγονός ότι μας είπαν ότι η αρχική πρόβλεψη ήταν για 150 άτομα εμείς ως άνετοι είχαμε ετοιμάσει πιάτα για τουλάχιστον 600 επισκέπτες, οπότε εάν σκεφτείτε ότι υπήρχαν και δεύτερα …πιάτα, δεν έμεινε τίποτα στους μπουφέδες».


Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος  περιγράφωντας  τις εντυπώσεις του από την εκδήλωση αναφέρει «κοινή ομολογία όλων, ήταν η καλύτερη εκδήλωση αυτού του είδους εδώ και τέσσερα χρόνια. Έγινε πολύ μεγάλη διαφήμιση για την γαστρονομία της Ελλάδας καθότι καλύφθηκε το γεγονός από αρκετά ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έδειξαν όλοι ενδιαφέρον για την κουζίνα μας και τις ιδιαιτερότητες που έχουν τα πιάτα ανά περιοχή. Από την Ελλάδα ήταν μόνο η ΕΡΤ . Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ καλή κίνηση σε επίπεδο γαστρονομίας και όπως μας είπαν αρκετοί αποτέλεσε ένα καλό κίνητρο ώστε στο άμεσο μέλλον να επισκεφτούν την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνονται αυτού του είδους οι εκδηλώσεις σε κάθε επίσημη διοργάνωση που έχει σχέση με το promotion της χώρας στο εξωτερικό. Άλλωστε όλα περνούν από το στομάχι μας, γιατί όχι και η διπλωματία. Μας έπιασαν ευρωβουλευτές αλλά και υπάλληλοι από διαφορετικές χώρες, μας μίλησαν με τα καλύτερα λόγια. Αρκετοί ήταν μάλιστα αυτοί που έχουν έρθει στη Νάξο και μας στήριξαν. Δεν ένιωσα ότι το έκαναν γιατί είμαστε σε δύσκολη οικονομική θέση, λόγω της κρίσης.

Ενδιαφέρον έχει η συνάντησή του με τον Γιάννη Μπουτάρη, ο Δημήτρης αναφέρει: « Ο κύριος Μπουτάρης ήρθε στις Βρυξέλλες με σκοπό να προωθήσει τα κρασιά της Βορείου Ελλάδας. Είχε στο πλευρό του τέσσερις πολύ γνωστούς οινοπαραγωγούς των περιοχών αυτών αλλά δεν έφερε κανένα δικό του κρασί. Κίνηση που νομίζω ήταν καθαρά πολιτική ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Μιλήσαμε και μου είπε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνδεθεί ακτοπλοϊκώς η Θεσσαλονίκη με τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Είναι ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πρότασης και μου είπε ότι είναι στο πλευρό μας όταν τον χρειαστούμε. Μάλιστα μας πληροφόρησε ότι είναι σε επαφή για την σύνδεση με τις Σποράδες. Γιατί όχι και με τις Κυκλάδες; Επίσης, μας προσκάλεσε να δώσουμε το παρών του χρόνου στην Θεσσαλονίκη, που θα είναι η Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας. Σε ένα διήμερο παρουσιάσεων ελληνικών πιάτων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και δη των Κυκλάδων.  Η λέσχη Αρχιμαγείρων προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε κάθε γωνιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης» Τέλος έγινε η  συνάντηση με τον οικοδεσπότη, τον «Γερμανό» Χατζημαρκάκη που «έμοιαζε σαν μικρό παιδί ο οποίος  το ευχαριστήθηκε πάρα πολύ και μάλιστα όταν του δώσαμε την κορδέλα του επίτιμου σεφ της λέσχης ήταν έτοιμος να μαγειρέψει. Υπογράψαμε και ένα σύμφωνο συνεργασίας ώστε να υπάρχει επίσημη παρέμβαση της Λέσχης σε αρκετά γερμανικά εστιατόρια που θα έχουν στο μενού τους και πιάτα από την Ελληνική κουζίνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: