Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ποτοποιία ΠΡΟΜΠΟΝΑ από το 1915

Η ιστορία της βιοτεχνίας ΠΡΟΜΠΟΝΑ ξεκινά στις αρχές του αιώνα, όταν το 1915 ο Δημήτριος  Προμπονάς ξεκινά την παραγωγή και την εμφιάλωση του τοπικού ηδύποτου   ''ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ''.
Στα δύσκολα χρόνια των πολέμων η οικογένεια Προμπονά συνεχίζει την μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Ο Σταμάτης Προμπονάς, γιος του Δημήτρη αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης.
Με την βοήθεια και συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια της συζύγου του Σοφίας η παραγωγή του κίτρου πολλαπλασιάζεται, οργανώνεται
καλύτερα και οι πωλήσεις  αυξάνονται κατακόρυφα.

Με το ανήσυχο πνεύμα του και την όρεξή του για περισσότερα πράγματα ιδρύει το 1978 την ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ και την παραγωγή τοπικών γλυκών του κουταλιού παρασκευάζοντας το μοναδικό σε όλη την Νάξο τραγανό κεράσι.

Η προσπάθεια συνεχίζεται από τις κόρες του Κατερίνα και Δήμητρα.
Έχοντας ως βάση τις αξίες και την παράδοση που κληρονομούν από την οικογένεια τους, προσπαθούν να δώσουν πιο φρέσκες ιδέες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σημερινής εποχής.
Και έτσι η παράδοση συνεχίζεται...




Τσιπουρόμελο...

Τσίπουρο-μέλι-βότανα-όλα από την Νάξο συνυπάρχουν και δίνουν το υπέροχο ηδύποτο το τσιπουρόμελο του Προμπονά.

Πίνεται ζεστό το χειμώνα και είναι απολαυστικά δροσερό το καλοκαίρι με πάγο.






Ούζο...

Γεύση Αιγαίου-Άρωμα Νάξου-Μεράκι ποιότητα και παράδοση κλεισμένα μέσα σε αυτό το μπουκάλι Ούζου!





Λεμοντσέλο...

Με λεμόνια από το κτήμα Προμπονά στις Εγγαρές είναι το νέο επίτευγμα της Ποτοποιϊας Προμπονά.

Δοκιμάστε το σε σφυνοπότηρο πολύ-πολύ παγωμένο, βάλτε το πάνω απο παγωτό ή φρούτα και απολαύστε...



 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ειρήνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η αναγκαιότητα της ειρήνης εξελίσσεται σε μια προφανή πραγματικότητα, καθώς θεωρείται βασικό στοιχείο για προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία. Παρ’ όλα αυτά η επίτευξή της μοιάζει με άπιαστη πρόκληση.

Είναι επίσης ευρέως αποδεκτό ότι η δέσμευση κυβερνήσεων και οργανισμών για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της δικαιοσύνης δεν μπορεί ποτέ να ελπίζει σε απόλυτη επιτυχία, αν η ειρήνη δεν είναι βαθιά ριζωμένη στο νου και την καρδιά κάθε  ανθρώπου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει εμφανιστεί τα τελευταία σαράντα χρόνια μια φωνή μεγάλου κύρους: ο Πρεμ Ράβατ, πραγματικά ένας πολίτης του κόσμου. Στο επίκεντρο του οράματός του βρίσκονται αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ειρήνη ως προϋπόθεση για την ευημερία και η διαρκής αναζήτηση γι’ αυτό που μας ενώνει ως ανθρώπους. Η συνεχιζόμενη δέσμευσή του να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλογισθούν το θέμα της ειρήνης τον ωθεί να ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ανταποκρινόμενος στις αναρίθμητες προσκλήσεις που του γίνονται.  Στις ομιλίες του παρουσιάζει μια βαθυστόχαστη οπτική γωνία της ειρήνης και του κεντρικού ρόλου του ατόμου για την επίτευξή της. Θεωρεί ότι η ειρήνη είναι μια έμφυτη ανάγκη στη ζωή κάθε ανθρώπου, εξίσου θεμελιώδης με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κάλυψη των βασικών αναγκών. Εάν καλλιεργηθεί από τον καθένα μας, μπορεί να γίνει το θεμέλιο πάνω στο οποίο οι προσωπικές σχέσεις και η κοινωνία θα μπορέσουν να ευημερήσουν. Η προσέγγισή του είναι ανεξάρτητη από πολιτιστικές καταβολές, πολιτικές απόψεις και θρησκευτικές πεποιθήσεις, και αυτός είναι ο λόγος που το μήνυμά του έχει μια πραγματικά παγκόσμια αξία.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η ειρήνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, ο Πρεμ Ράβατ ίδρυσε πριν από μια δεκαετία το Ίδρυμα Πρεμ Ράβατ (TPRF)  το οποίο προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ειδικά σε περιοχές στις οποίες μεγαλύτεροι οργανισμοί μπορεί και να απουσιάζουν. Παράλληλα υποστηρίζει μακροπρόθεσμες  ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, όπως το καινοτόμο πρόγραμμα Τροφή για τους ανθρώπους, το οποίο υλοποιεί εγκαταστάσεις που προσφέρουν ζεστά γεύματα και γεωργική εκπαίδευση σε αγροτικούς πληθυσμούς, που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές.  Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, το TPRF έχει δημιουργήσει τρεις τέτοιες εγκαταστάσεις, στην Ινδία, στο Νεπάλ και στην Γκάνα, αναστρέφοντας με επιτυχία τον καταστροφικό κύκλο της φτώχειας στα χωριά που καλύπτονται από το πρόγραμμα.

Σκοπός του ιδρύματος είναι να δοθεί στους ανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους, τη θρησκεία τους και την τοπική τους κουλτούρα. Όπως ο Πρεμ Ράβατ αναφέρει: «Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες των καιρών χωρίς να παρεμβαίνουμε στα όμορφα πράγματα που υπάρχουν στην κουλτούρα τους, τις πεποιθήσεις τους, ή την θρησκεία τους. Όταν προσφέρουμε ένα χέρι βοήθειας, το κάνουμε ως ίσος προς ίσον, σεβόμενοι κάθε άτομο ως άνθρωπο».
Οι προσπάθειες του TPRF χρηματοδοτούνται από την γενναιοδωρία δωρητών από 50 και πλέον χώρες. Τα περισσότερα από τα μέλη του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένου του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι εθελοντές.
Τα τελευταία έξι χρόνια το Ίδρυμα Πρεμ Ράβατ ανέπτυξε επίσης ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με χρήση πολυμέσων, το οποίο ονομάστηκε Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ειρήνη. Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τη δυνατότητα της προσωπικής ειρήνης και να ανακαλύψουν εσωτερικά εφόδια – εργαλεία ζωής– όπως η εσωτερική δύναμη, η επιλογή, η εκτίμηση και η ελπίδα τα οποία είναι έμφυτα σε κάθε άνθρωπο, αλλά που ενδεχομένως να μην έχει ανακαλύψει ή να μην έχει συνειδητοποιήσει την ύπαρξή τους. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται από εθελοντές Προγράμματα Εκπαίδευσης στην Ειρήνη που απευθύνονται σε ποικίλα ακροατήρια: εκπαιδευτικά προγράμματα ενηλίκων για κολέγια, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, προγράμματα για κοινότητες, προγράμματα για το προσωπικό νοσοκομείων και ασύλων ανιάτων, προγράμματα για κέντρα υπερηλίκων και γηροκομεία, προγράμματα για βετεράνους πολέμου και προγράμματα για νέους. Παράλληλα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ειρήνη κατέχει ιδιαίτερη θέση στα προγράμματα για αποφυλακισθέντες με αναστολή και σε προγράμματα σε φυλακές και αναμορφωτήρια και χρησιμοποιείται σε 28 σωφρονιστικά ιδρύματα στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, στην Ευρώπη, στη Νότιο Αφρική και στην Ασία.

Έχει εκδηλωθεί αυξανόμενο ενδιαφέρον από ακαδημαϊκούς κύκλους για το θέμα της ειρήνης και την εκπαίδευση στην ειρήνη. Ο Πρεμ Ράβατ έχει προσκληθεί να μιλήσει σε φημισμένα πανεπιστήμια όπως της Οξφόρδης, του Χάρβαρντ, του Μπέρκλεϋ, της Σαλαμάνκα, του Θάμασατ στην Μπανγκόκ, το Πανεπιστήμιο Συνέργεια της Μόσχας. Σε πολλές περιπτώσεις συναντήθηκε με μαθητές σχολείων και πανεπιστημίων και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Πρόσφατες συναντήσεις αυτού του είδους έγιναν στη Μαζάρα ντελ Βάλο στη Σικελία, στο Σκανδιναβικό συνέδριο για την ειρήνη, στον Ο.Η.Ε., στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ιταλική Γερουσία.

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα Λόγια Ειρήνης με αποσπάσματα ομιλιών και συνεντεύξεων του Πρεμ Ράβατ εκπέμπεται διεθνώς σε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. Tο πρόγραμμα κέρδισε τρεις φορές την υψηλότερη διάκριση από την Ομοσπονδία των Τηλεοπτικών Σταθμών της Βραζιλίας καθώς και την πρώτη τιμητική θέση στην κατηγορία «Συνεντεύξεις/συζητήσεις», το 2007 από τα Community Access Magic Awards του Μέριλαντ των ΗΠΑ. Έχει βραβευθεί επίσης και από άλλα τοπικά κανάλια στις ΗΠΑ και την Ολλανδία. Οι τηλεθεατές του τηλεοπτικού καλωδιακού σταθμού 10 στο Μεξικό επέλεξαν την εκπομπή Λόγια Ειρήνης ως το αγαπημένο τους πρόγραμμα για το 2011.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Ειρήνη του TPRF σε συνδυασμό με την τηλεοπτική εκπομπή Λόγια Ειρήνης, είναι προσπάθειες που βοηθούν στο να χτιστεί μια κουλτούρα ειρήνης και ενότητας σε έναν κόσμο που απελπισμένα την χρειάζεται.

περισσότερες πληροφορίες:
http://www.theartoflife.gr/                        http://www.wopg.org                   τηλ. 210 7488650

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά



φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου

    Το μηδικό μήλο, όπως αποκαλούσαν στην αρχαιότητα το κίτρο, ταξίδεψε το 300 π.Χ, από την Περσία στην Ευρώπη.

    Σύμβολο γονιμότητας και εφορίας, βρήκε τη θέση του στη φιλόξενη γη της Νάξου.

    Από το 17ο αιώνα ανθούσε στο νησί η καλλιέργεια του κιτρόδεντρου, του οποίου ο καρπός εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε όλον τον κόσμο.

    Τα φύλλα της κιτριάς, πλούσια σε αρώματα και αιθέρια έλαια, (βάση της Γαλλικής αρωματοποιίας), χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν το λεπτό και ιδιαίτερο άρωμά τους στη ρακή των αμπελοκαλλιεργητών, το «κιτρόρακο».

    Το 1896, στο Χαλκί της Νάξου, ο Μάρκος Βαλληνδράς, ιδρυτής της ομώνυμης Ποτοποιίας, έφτιαξε για πρώτη φορά ένα μοναδικό απόσταγμα από τα φύλλα της κιτριάς, το οποίο ονόμασε «Κίτρον Νάξου».

    Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, έγινε το λικέρ των Ναξίων και γρήγορα κατέκτησε τις Κυκλάδες. Με διαβατήριο τα μοναδικά αρώματα εσπεριδοειδών, τη φινετσάτη γεύση του, ταξίδεψε σε όλα τα μέρη του τότε Ελληνισμού.

Αμερική, Μ. Ασία, Ρωσία, Αίγυπτος, κάποιοι από τους προορισμούς του. Κέρδισε πλήθος διακρίσεων για την ποιότητα του, σε Bordeaux, Marseille, Liege, Αθήνα, Σύρο, Θεσσαλονίκη.

    Η συνταγή φυλάχτηκε, πέρασε από γενιά σε γενιά και έφτασε στο σήμερα.

Η τέταρτη και πέμπτη γενιά της οικογένειας Βαλληνδρά εξακολουθεί να παράγει στον ίδιο χάλκινο άμβυκα, για περισσότερο από έναν αιώνα το ηδύποτο που κατέχει τη μια από τις τρεις θέσεις στα λικέρ με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) στην Ελλάδα.

    Το Κίτρο Νάξου Βαλληνδρά, το ηδύποτο με τα ισχυρά και αποκλειστικά αρώματα εσπεριδοειδών που προσδίδονται από τα αρωματικά αιθέρια έλαια των φύλλων της κιτριάς, συναντάται σε τρείς τύπους βάσει της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη:

    Το κίτρινο διπλής απόσταξης στους 36% αλκοολικούς βαθμούς και με ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, το λευκό στους 33% βαθμούς και το πράσινο στους 30% βαθμούς με αισθητή γλυκύτητα.

                         Πίνεται δροσερό, σε ποτήρι αποστάγματος, είναι χωνευτικό, ευχάριστο στη γεύση και αφήνει έντονη επίγευση. Χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή cocktails.

                        Το παραδοσιακό αποστακτήριο Βαλληνδρά στο οποίο παράγεται μέχρι σήμερα το μοναδικό απόσταγμα, λειτουργεί ως επισκέψιμος χώρος, όπου προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο και τα μυστικά της απόσταξης.

 φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου


φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου
φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου


φωτογραφίες Μαρίλης Ζάρκου

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

8ο Ναξιώτικο Γλέντι στην Κρήτη

Ο Σύλλογος Ναξίων Κρήτης

   Σας προσκαλεί στο 8ο Ναξιώτικο γλέντι στο κέντρο διασκεδάσεως 'ΑΡΙΑΔΝΗ' το Σάββατο 15 Μαρτίου στις 21:00 

  Στο νησιώτικο πρόγραμμα θα μας κρατήσει συντροφιά με το αστείρευτο κέφι τους το τακίμι των ΜΠΙΛΑΚΟΥ - ΚΛΟΥΒΑΤΩΝ  ενώ στο Κρητικό πρόγραμμα θα απολαύσουμε τον ΙΑΚΩΒΟ ΜΑΝΩΛΑ. 

  Θα απολαύσουμε το χορευτικό των φοιτητών μας και θα γλεντήσουμε και θα χορέψουμε όπως μόνο οι Ναξιώτες ξέρουν (δηλ. μέχρι το πρωί)

Πλήρες μενού με κρασί,αναψυκτικά,νερά σε ελεύθερη κατανάλωση.

Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ


Ανακοίνωση χορευτικού φοιτητών συλλόγου Ναξίων Κρήτης

Γεια σας παιδια... 

  Την Κυριακή 23/2/2014 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πρόβα για το χορευτικό μας. 
  Θα συγκεντρωθούμε 10:45 π.μ έξω απο τα ΚΕΠ στα λιοντάρια (έναντι των EVEREST). 
  Οι επόμενες συγκεντρωσεις μας θα πραγματοποιηθούν 8-9/3 και 14-15/3. 
  Επίσης τα κορίτσια της παρέας μας θα ήθελα να με ενημερώσουν άμεσα αν έχουν μαυρο πεντελόνι ή φούστα και μαυρο πουκάμισο ή μπλουζα. 
  Θα σας παρακαλούσα θερμά να μην απουσιάζει κανείς απο τις πρόβες μας!! 


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ
 ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ & ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Συλλυπητήρια συλλόγου Ναξίων Κρήτης

  
   Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ναξίων Κρήτης εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του αείμνηστου  Νίκου Βλησίδη και τα θερμά τους  συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. 

Μετά τιμής 
ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Γιώργος Δημητροκάλης


Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Ελάτε να τα πούμε από κοντά

Έχει γίνει πλέον θεσμός κάθε δεύτερη Δευτέρα του μήνα να μεζευόμαστε οι Ναξιώτες στο καφενείο  " Ο ΝΑΞΙΩΤΗΣ" για να τα λέμε από κοντά.

Έτσι λοιπόν την επόμενη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ο σύλλογος καλεί τα μέλη και τους φίλους του στην καθιερωμένη μηνιαία πλέον συνάντηση στο καφενείο "Ο ΝΑΞΙΩΤΗΣ", στην οδό Ριζηνίας 69 και Λασσαίας στη Θέρισσο.

Ελάτε να σας δούμε και να τα πούμε από κοντά ...
Σας περιμένουμε.......