Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δελτίο Τύπου

Αξιότιμοι Κύριοι,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να  ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που με τις συντονισμένες ενέργειές τους κατέστησαν εφικτή την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και το όνειρό μας πραγματικότητα.

Είμαστε σίγουροι ότι η ενέργεια αυτή θα αποφέρει μεγάλο όφελος στην οικονομία των νησιών μας και την ικανοποίηση των συμπατριωτών μας αλλά και των αλλοδαπών οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας.

( Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή εταιρεία η οποία θα εκτελεί τα δρομολόγια με κέρδος ή ζημία, θα έχει πάντα την εκτίμησή μας.)

Εκ μέρους όλων των μελών μας και των φίλων της Νάξου σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Η Γραμματέας                                                  Ο Πρόεδρος
      Μαρία Κλάδου                                             Γιώργος Δημητροκάλης

Υ.Γ. Πιστεύουμε πως στο άμμεσο μέλλον θα πράξετε ότι είναι δυνατόν ώστε να δρομολογηθεί συμβατικό πλοίο μεταξύ Νάξου και Κρήτης.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Επιτέλους Σύνδεση Νάξου με την Κρήτη

Αγαπητοί Ναξιώτες.

   Πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες  μάθαμε για την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα λάμβανε χώρα στην Νάξο στις 16 & 17 Μα'ί'ου.

   Στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης υπήρχαν θέματα που αφορούσαν τα δρομολόγια των πλοίων μεταξύ των νησιών αλλά δηστυχώς δεν υπηρξε καμία πρόβλεψη για την απ' ευθείας σύνδεση της Κρήτης με την Νάξο.
Την πληροφορία αυτή μας την έδωσε ο τουριστικός πράκτορας του νησιού ο κ. Βαλληνδράς και αμέσως ο σύλλογος πήρε μπρός.
   Έπειτα από συντονισμένες ενέργεις του Δ.Σ., συντάχθηκε μια επιστολή υπό την επιμέλεια του πρώην προέδρου του συλλόγου και έγκριτου νομικού κ. Στέλιου Βασσαλάκη, μαζί με ένα συνοδευτικό σημείωμα υπό την επιμέλεια του μέλους του συλλόγου Ειρήνης Καστρησίου και τα στείλαμε ηλεκτρονικά  αλλά και με fax στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στον Πρόεδρο του Σ.Α.Σ., στους περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, στον Δήμαρχο Νάξου,στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,στον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της εταιρείας HELLENIC SEAWAYS, στον κ. Βαλληνδρά (για να την καταθέσει εκ μέρους μας) αλλά και σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Νάξου για να γνωστοποιήσουν το χρόνιο αίτημά μας.
   Σ' αυτήν την επιστολή αναφέραμε μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα της απ' ευθείας δρομολόγησης πλοίου μεταξύ των δύο νησιών τόσο από τουριστικής πλευράς όσο και από οικονομικής καθώς και τα δύο αυτά νησιά βασίζονται πολύ στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα  και είναι διάσημα για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγουν.

   Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών του Δημάρχου Νάξου κ.Μανόλη Μαργαρίτη, του μέλους του Σ.Α.Σ. κ.Γιάννη Μαργαρίτη, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, φαίνεται πως οι προσπάθειές μας καρποφόρησαν και ένα αίτημα χρόνων για του Νάξιους Κρήτης, τουλάχιστον γι' αυτή την καλοκαιρινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε.
    Παρακάτω θα διαβάσετε το απόσπασμα από τον ιστότοπο NAXOSNEWS σχετικά με αυτό το θέμα 


Ένα πάγιο αίτημα της Νάξου να έχει σύνδεση με την Κρήτη, γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα μέσα του Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που συνεδρίασε επί οκτώ ώρες στη Νάξο την Παρασκευή 17 Μαΐου
Ένα θέμα που θέτει συνεχώς κάθε χρόνο η Νάξος, να έχει το νησί σύνδεση με την Κρήτη τουλάχιστον το καλοκαίρι, έγινε πραγματικότητα την Παρασκευή μετά και τις επίμονες προσπάθειες του μέλους του ΣΑΣ, Γιάννη Μαργαρίτη, που μετέχει ως εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έτσι, παρ’ ότι ήταν πολλά τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει το συμβούλιο σχετικά με τις δρομολογήσεις γραμμών για την επόμενη περίοδο, η Νάξος, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη, θα έχει σχεδόν καθημερινή σύνδεση με την Κρήτη από το αμέσως επόμενο διάστημα για το καλοκαίρι, ως εξής:

Με το Hi Speed 5 θα έχει σύνδεση τρεις, που δεν αποκλείεται να γίνει τέσσερις, φορές την εβδομάδα.

Με το Master Jet θα έχει σύνδεση με την Κρήτη τις υπόλοιπες τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό που απομένει, είναι να διεκδικηθεί στο άμεσο μέλλον και η σύνδεση των δυο νησιών με συμβατικό πλοίο, όπως επίσης ζητείται μετά από την παύση του σχετικού δρομολογίου που υπήρχε μέχρι το 2005.

Η συζήτηση για τις επιδοτούμενες γραμμές της επόμενης περιόδου, αναβλήθηκε.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Συγκέντρωση μελών & φίλων για κουβέντα και καφέ

Ο σύλλογός μας,  θα πραγματοποιήσει την Δευτέρα 13/5 από τις 18:00 έως τις 21:00, την καθιερωμένη πλέον συγκέντρωση των μελών και φίλων του συλλόγου, στο καφενείο "Ο ΝΑΞΙΩΤΗΣ", στην οδό Ριζηνίας 69 στο Ηράκλειο (τηλ. 2810311418).

Σκοπός αυτών των συγκεντρώσεων είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών και των φίλων του συλλόγου αλλά και η συζήτηση μεταξύ μας επί διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τον σύλλογο.

Ελπίζουμε να σας δούμε από κοντά και να τα πούμε.

Του νερού τα παραμύθια στη Νάξο


Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ημερίδα για το ακτοπλοϊκό και συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ), στη Νάξο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ημερίδα για το ακτοπλοϊκό, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαϊου, στη Νάξο, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και άλλες διατάξεις» στη Βουλή.Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 17 Μαΐου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο νησί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), τα θέματα της οποίας δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμη.

Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον ανασχεδιασμό του επιδοτούμενου δικτύου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, με επανεξέταση τόσο των ελεύθερων γραμμών όσων και των επιδοτούμενων άγονων. Για πρώτη φορά, στα βασικά κριτήρια που αφορούν τον ανασχεδιασμό του δικτύου για τις άγονες γραμμές και την υποβολή προτάσεων τίθενται προϋποθέσεις, όπως η βελτίωση των λιμενικών υποδομών αλλά και η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την κάλυψη του κόστους και την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων. Από τις 35 επιδοτούμενες ακτοπλοϊκές γραμμές, οι 13 ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και οι άλλες 22 στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Πρόσφατα, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής όπως και η Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας, απηύθυναν πρόσκληση για τη σύναψη σύμβασης δημόσιας υπηρεσίας για νέες δρομολογιακές γραμμές, αποκλειστικής ελεύθερης εξυπηρέτησης χωρίς επιδότηση για τρία έτη από 01/11/2013. Δεκαεπτά δρομολογιακές γραμμές, από αυτές που προκηρύχθηκαν για αποκλειστική εξυπηρέτηση χωρίς επιδότηση, αφορούν τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και 34 τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του υπουργείου Ναυτιλίας. Αν σε κάποιες από αυτές δεν υπάρξει ενδιαφέρον αλλά κριθούν απαραίτητες, οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα προκήρυξη, αυτή τη φορά με επιδότηση.
Πάντως, η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ) κατέθεσε, την περασμένη Παρασκευή, πρόταση για το αίτημα 17 στη γραμμή Θεσσαλονίκη ή Καβάλα-Λήμνο-Μυτιλήνη και επιστροφή τρεις φορές την εβδομάδα, και για το αίτημα 19 στη γραμμή Μυτιλήνη-Λήμνο, επίσης, τρεις φορές την εβδομάδα. Η ΝΕΛ θα έχει αποκλειστικά αυτές τις δύο γραμμές για τρία χρόνια και δεν θα μπορεί να δραστηριοποηθεί στις συγκεκριμένες κάποια άλλη εταιρεία.
Πηγές από την Ακτή Μιαούλη ανέφεραν, ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2003 για την αποκλειστική εξυπηρέτηση των Κυκλάδων. Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα δρομολόγια των Κυκλάδων τα είχαν κερδίσει δύο εταιρείες, το υπουργείο έδωσε σε άλλη ανταγωνίστρια γραμμή με προσέγγιση του πλοίου της σε δύο νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να υπάρξει δικαστική διένεξη χρόνων.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ναξιώτικα τυριά στο Ηράκλειο στου ΝΑΞΙΩΤΗ

       Τα παραδοσιακά Ναξιώτικα τυριά
              'Κεφαλοτύρι' (Αρσενικό), 
        μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το καφενείο  
                           'ο ΝΑΞΙΩΤΗΣ'  
 του Γιώργου Δημητροκάλη, Ριζηνίας 69 στο Ηράκλειο.
Τηλέφωνο παραγγελιών  6977398768 - 2810311418